Lähdettiin Urmon kanssa perjantaina kasvattajan järjestämälle leirille Lapinjärvelle, Leppolaan. Viikonlopun ohjelmassa haku ja jälki.

Hakua meille oli kouluttamassa Saalaston Päivi, ryhmässä oli kolme koirakkoa, Päpä & Freia, Elsa & Dara sekä minä Urmon kanssa. Lauantaina aamusta tottiskentällä harjoiteltiin lähetystä ja ilmaisuja, saatiin Päivin koiran Martan kanssa harjoitella rulla-ilmaisua. Urmoa haukutettiin hieman narupallon kanssa ja otettiin pari lähetystä suunnilleen 3 metrin päässä olevan maalimiehen luokse.

Sen jälkeen siirryttiin metsään. Urmolla on ollut taipumusta lähteä maalimiehen jäljelle ja sen myötä löytää piilo. Ensin otettiin Urmolle kolme haamua tallaamattomalle alueelle, kaikki noin 40 metrissä yksitellen. Haamu heilui ja juoksi piiloon, lähetin Urmon ja hyvin irtosi alueelle, hakeutui tuulen alle ja nenää käyttämällä löysi maalimiehen.

Toisella kerralla alue oli tallattu, ei otettu haamuja vaan annettiin koiran tehdä enemmän nenänsä kanssa työtä alusta lähtien. Kolme maalimiestä tälläkin kertaa, jokainen yksitellen piilossa. Hyvin teki töitä ja hakeutui tuulen alle ja hajun saatuaan suuntasi suoraan ukon luokse. Tuuli oli keskilinjan myötäinen, joten kaartaen edemmäs alueella sai hajun.

Lauantain hakutreenien jälkeen mentiin Teron ja Elsan kanssa kuunteluoppilaaksi katsomaan jälkiporukan treenejä pellolle. Oli tosi hienoa nähdä eri tasoisten koirien työskentelyä ja kysellä mistä milloinkin on kyse, niin tietää sitten taas enemmän omaan treenaamiseen.

Illalla vielä seistiin tottiskentällä henkilöryhmässä, seuraten muiden tottista. Tulipa huomattua kuinka paljon oppii katsomalla. :)

Sunnuntaina aamusta taas hakumetsään samalla kokoonpanolla. Ensin Päivi näytti metsässä Martan työskentelyä metsässä. Urmolle otettiin samanlaiset treenit, kun lauantain jälkimmäiset kolme. Ensimmäisellä pistolla todella hyvää nenänkäyttöä ja nyt kiinnitin itse enemmän lähetykseen, että tullaan koiran kanssa heti suorassa linjassa lähetyspaikkaan, enkä enää siinä ala kääntämään koiraa kohtisuoraan metsään. Ukko löytyi taas hakeutumalla tuulen alle, joka puhalsi samoin kun lauantain treeneissä, keskilinjan myötäisesti. Toinen ukko löytyi hyvällä ja itsenäisellä työskentelyllä, nenää käyttämällä ja tuulesta hajun nappaamisella. Treenit oli niin onnistuneet, että jätettiin siihen, eikä otettu kolmatta enää.

Hakumetsän jälkeen mentiin toisaalle tallaamaan esineruutu, mittaa oli noin 15*15 metriä. Urmolle ei oltu koskaan aiemmin esineruutua tehty, noudosta en ollut varma, joten suunnitelmissa tehdä vaihtari. Tero piti Urmoa, kun mä kävin viemässä ruutuun patukan. Tero lähetti etsimään esineen, Urmo haisteli ja löyti esineen, muttei ottanut sitä. Pyydettiin koira takaisin ja siirrettiin esine hieman lähemmäksi. lähetin Urmon etsimään ja juoksi samaan paikkaan haistelemaan maata, hieman haisteltuaan löyti patukan. Heti kun nenä osui patukkaan, kehuin hirveästi ja pyysin tuomaan luokse. Urmo toi, mutta patukka osoittautui paremmaksi entä narupallo, joten ei vaihtaria. Pieni leikki ja vaihto nakkiin, sekin vähän mietiskellen..

Tehtiin sama vielä toisen kerran, Päivi heitti patukan, samaan paikkaan, mihin minä ensin sen laitoin. Lähetin Urmon ja tarkkaan haisteli lähettyviltä, sitten siirtyi haistelemaan lähemmäksi, eikä enää mennyt patukan lähettyville. Kutsuin koiran luokse ja lähetin uudelleen etsimään. Meni taas heti oikeaan paikkaan haistelemaan ja löysi esineen, kehuin ja pyysin tuomaan mulle, hienosti se noutokin meni, pieni leikki patukalla, sitten rauhoiteltiin ja vaihto nakkiin.

Kolmannen kerran patukka heitettiin taas samaan paikkaan, lähetin Urmon ja heti meni etsimään oikelta suunnalta, toi patukan ja leikin jälkeen sai kantaa patukan autoon. Selkeästi näki, kuinka se hoksasi mitä ollaan tekemässä, ja kolmas kerta oli hyvä sekä onnistunut.

Esineruudun jälkeen mentiin kahvittelemaan ja siitä suuntana jälkipelto. Päpän ja Elsan kanssa tallattiin omat jälkemme, jäljellä meitä neuvoi Päpä. Urmolle tallasin melko lyhyen, suunnilleen 30 metrin jäljen, ruokaa joka askeleelle. Hieman ennen paalua rauhoitus ja siitä siirryttiin paalulle ja näytin jäljen alun. Pellolla oli aika kova myötätuuli, ihan kivasti Urmo keskittyi ja oli kartalla jäljestä. Paremminkin on mennyt, mutta kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen.

Pellolta lähdettiin pakkailemaan valmiiksi kotiinlähtöä ajatellen, ohjelmassa oli vielä D-pentueen isän Aldon omistajan Vanhalan Tommin tekemä koepuru pennuille. Itse en siitä niinkään ymmärrä, mutta Tommi neuvoi mitä milloin teen, lähinnä siis pidin tiukasti liinasta kiinni ja seison jämäkästi paikallani. Aluksi Urmo ihmetteli mikä rätti mun edessä lentelee, mutta innostui, puri ja oli hommassa mukana. Kehityskelpoinen poika on kuulemma, voisi olla suojeluunkin.

Sitten otettiin ruokailun jälkeen Aufruhr-yhteiskuva ja pennut pisti kentällä painiksi viime minuuteilla. Urmo nautti kun sai painia ja riekkua siskon ja veljen kanssa. Auton nokka kohti kotia, Urmo nukkui koko kotimatkan, jaksoi sitten riehua Pepeä ja Hilman nähdessään. :)

Tosi hyvä ja mukava viikonloppu, treenaamiseen tuli taas paljon lisää intoa sekä rutkasti uusia vinkkejä!

1282593525_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

1282593756_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

1282594207_img-d41d8cd98f00b204e9800998e